Obec Ludíkov

Obsah postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Mobilní rozhlas

Oddíl postranní lišty

Kalendář akcí
<< březen 2024 >>
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Oddíl postranní lišty

KRIZPORT

Oddíl postranní lišty

Knihovna Modračka

Otevírací doba:

úterý 16:00 - 18:00

Oddíl postranní lišty

Náhodná fotka
Obec Ludíkov

Obsah stránky

Měníme systém svozu odpadu v naší obci

Naše obec a odpad
Vážení občané, rádi bychom vás touto cestou informovali, jaké změny chystáme v odpadovém hospodářství obce. Česká republika patří v evropském průměru mezi země, kde se stále obrovská množství odpadu skládkují a minimálně využívají. Řada z vás si jistě také myslí, že nahrnout odpad do jámy a zasypat, není zrovna vhodným řešením pro 21. století. Jedním z omezení, o kterém již řada z Vás slyšela, je zákaz skládkování neupraveného směsného komunálního odpadu od roku 2024. Připravovaný zákon o odpadech plánuje postupné zdražování skládkování směsného komunálního odpadu a právě v roce 2024 jeho úplný zákaz. To by mohlo pro naši obec znamenat zvýšení nákladů na odpadové hospodářství o desítky až statisíce korun, které by obec musela promítnout do výše poplatku za odpady, který každoročně hradíte, ať už převodem z účtu nebo přímo na pokladně úřadu.
Abychom nemuseli zvyšovat v průběhu následujících let výši poplatku, rozhodli jsme se upravit obecní systém nakládání s odpady. Naším cílem je co nejvíce snížit množství směsného odpadu, který bude v budoucnu obec stát nemalé náklady. Jak toho dosáhnout? Odpověď je jednoduchá. Co nejvíce třídit!
Pokud se nám podaří z odpadu, který nyní končí v černých popelnicích, vytřídit co nejvíce druhotných surovin, za které obec dostane zaplaceno, nebude nutné zvyšovat místní poplatek. Papír, plast, sklo i kovy jsou suroviny, z nichž lze vyrobit ještě spoustu nových věcí a je škoda je bez užitku zahrnout do země. Stejně tak biologicky rozložitelný odpad do popelnic na směsný odpad nepatří. Tento odpad se dá velmi snadno zkompostovat a získat velmi kvalitní hnojivo – kompost, který obohatí půdu o živiny a zvýší tak její kvalitu bez přídavků chemie. Proč platit velké peníze za likvidaci stovek tun směsného komunálního odpadu, když můžeme 60% z něj vytřídit, vytříděný odpad využít a ještě ušetřit?!
A jak bude nový systém vypadat? Aby byl pro vás co nejvíce pohodlný a pro obec efektivní, dostane každá domácnost zdarma do zápůjčky popelnici na plast, papír a bioodpad. Ty vám budou pravidelně sváženy přímo od domu. Nebude tedy nutné s tříděným odpadem chodit desítky metrů k nejbližšímu sběrnému hnízdu.
Možná se ptáte, kdo zaplatí nákup stovek popelnic?! Obec získala dotaci z EU na jejich nákup prostřednictvím Dobrovolného svazku obcí Technické služby Malá Haná a máme tedy prostředky na popelnice pro každého.
Proto zapojme se všichni do nového systému! Tříděním recyklovatelných odpadů nejenže pomůžete rozpočtu obce, ale hlavně životnímu prostředí, a tím, obojím, sobě.
Datum a čas: 31.10.2018 20:21
Napsal: Obec Ludíkov
Kategorie: Kulturní akce

Obsah postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Rozhlas

Oddíl postranní lišty

Svoz odpadu 2024
Svoz odpadů 2024

Oddíl postranní lišty

Oddíl postranní lišty

Patička stránky